Van het gebaande pad in Bolivia

Tijdens onze bijzondere reis door Bolivia besluiten we dat we nog veel meer van het land willen zien en om deze keer wat meer van het gebaande pad te gaan. Na ons bezoek aan het Amazone gebied van Rurrenabaque maken we een zelfstandige, meerdaagse reis over een van s’werelds slechtste wegen naar het oosten richting Trinidad.

Stop 1: San Borja
San Ignacio-4

Dat dit een slechte weg blijkt te zijn blijkt niet overdreven, na een hobbelige en stoffige rit van ongeveer 3 uur maken we onze eerste stop in San Borja. Een dorp midden op het plattenland. Het dorp zelf stelt niet al te veel voor maar de omgeving is des te mooier. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Overal lopen koeien, varkens en geiten. Paarden en ossenwagens als vervoersmiddel is hier nog steeds doodnormaal. We eten een van Bolivia’s specialiteiten (rijst met kip) en we slapen in een verschrikkelijk slecht hotel. Maar hé, wij willen avontuur, dus we krijgen avontuur.

Stop 2: El Porvenir

El Porvenir-45

De volgende dag pakken we een bus richting de tweede stop op deze route: El Porvernir. Volgens onze reisgids een boswachter station aan het begin van een zelden bezocht nationaal park die voorzien is van faciliteiten om te eten en te slapen. In werkelijkheid worden we afgezet bij een vervallen boerderij waar geen levende ziel te bekennen is. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe erg we in de middle of nowhere zitten zonder eten en zonder vervoer. De enige snacks in onze backpack zijn chocoladekoekjes en een fles wijn. Oeps, niet goed voorbereid. Na een uurtje wachten in het gezelschap van paarden, geiten, honden en varkentjes die ons nieuwsgierig komen bewonderen komt de boer thuis. Wij mogen van hem onze tent op zijn land opzetten en hij wil ons ook wel wat van de omgeving laten zien. Voor we gaan wandelen gaan we eerst op zoek naar wat eten. Ruim anderhalve kilometer verderop vinden we een klein hutje waar een gezin woont die ook bier verkoopt aan vrachtwagenchaffeurs. De vrouw die hier woont wil voor een klein bedrag wel wat lunch en diner voor ons maken. Ontzettend lief van haar! Ook overnachting is echt bijzonder, vanuit ons tentje lijkt het alsof iemand piano aan het spelen is waarbij elke toets staat voor een ander dierengeluid. Het is zo ontzettend mooi om naar te luisteren dat we haast niet in slaap willen vallen. We maken een prachtige wandeling, genieten van de bijzondere en afgelegen omgeving en van de gastvrijheid van de mensen. Een bijzonder avontuur!

El Porvenir-78

El Porvenir-26
Stop 3: San Ignacio de Moxos

San Ignacio-11

Omdat El Porvernir niet bepaald een bushalte heeft is onze enige optie liften naar het volgende dorpje. Na een halfuur wachten komt de eerste auto voorbij en deze stopt ook meteen! Erg bijzonder hoe aardig en behulpzaam mensen zijn in deze omgeving. We rijden verder over de hobbelige en stoffige route en genieten tijdens deze rit weer van de prachtige omgeving. Binnen een paar uur komen we aan bij het volgende dorpje: San Ignacio de Moxos. Dit dorpje is al het ware de hoofdstad van de Moxos, een inheemse bevolkingsgroep die voornamelijk leeft in het noorden van Bolivia en hun eigen taal, cultuur en tradities hebben. Het is een gezellig, kleurrijk en mooi dorpje vol vriendelijke mensen die ons ongelofelijk interessant vinden.

San Ignacio-6

Stop 4: Trinidad

San Ignacio-15
Vanaf San Ignacio de Moxos vinden we een busje die ons naar het eindpunt van deze route en het beginpunt van de bewoonde wereld brengt: Trinidad. Een vrij oninteressant stadje waar we enkel overnachten om te wachten op een bus die ons naar de volgende bestemming brengt. Het wachten is echter niet erg want we zitten helemaal vol van ons avontuur en de prachtige route. Deze keer is het ons echt gelukt om van het gebaande pad te reizen en we hebben tijdens deze route ongelofelijk veel bijzondere dingen gezien. Zo reden we langs dichte jungle, uitgestrekte landschappen en kleine dorpjes waar de hutten zijn gemaakt van klei en riet. We hebben onderweg verschillende kaaimannen, capibara’s en kleurrijke (en soms gigantische) vogels gespot. We kwamen langs ranches waar cowboys hun koeien bij elkaar drijven en langs rivieren waar lokale mensen met de hand aan het vissen zijn.  Een bijzondere reis!

handtekening

7 thoughts on “Van het gebaande pad in Bolivia

  1. Dat is wat ze noemen echt back to basic. Je hebt al geleerd hoe je sierraden moet maken in de natuur nou nog je eten er zien te vinden. UITDAGING!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *