China: op bezoek bij reuzenpanda’s

In het midden van China ligt de gigantische stad Chengdu (maarliefst 16 miljoen inwoners!). Op het eerste gezicht lijkt deze stad niet bepaald veel bijzonders te bieden: grijs, groot en vooral: enorm druk. Toch mag je een bezoek aan Chengdu niet overslaan. Dat heeft alles te maken met de allerleukste, liefste, schattigste beersoort die op deze aardbol bestaat. In Chengdu ligt namelijk het wereldberoemde Giant Panda Research Base. S’werelds meest succesvolle voortplantingscentrum voor deze bedreigde diersoort. Het is mede dankzij dit centrum dat de aantallen reuzenpanda’s weer een klein beetje groeien.

China is het enige land op aarde waar deze bedreigde diersoort überhaupt nog in het wild leeft, dus de locatie bij uitstek voor de Giant Panda Research Base. In de grote tuinen in het park is genoeg plek voor de ruim 100 opgroeiende panda’s om vrij te bewegen. Hier worden ze met voldoende zorg opgevoed voordat ze worden uitgezet in het wild of worden overgedragen aan dierentuinen.

Naast de reuzenpanda’s kun je ook de rode panda bewonderen. Ondanks de naam en het feit dat ze beide bamboe eten zijn ze eigenlijk niet direct gerelateerd aan elkaar, maar evengoed erg bijzonder om deze dieren te kunnen bewonderen.

Wij hebben echt úren doorgebracht in dit park puur en alleen om te staren naar panda’s. Het zijn echt enorm schattige diertjes en vooral de actievere, jongere panda’s zijn een genot om naar te kijken. Deze zijn namelijk nog speels en behoorlijk klungelig.

 

 

Leuke weetjes over panda’s:

  • Een panda eet ruim 30 kilo bamboe per dag. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen eet de panda dus tussen de 12 en 16 uur per dag. Denk daar maar eens over na als je twijfelt over dat gebakje op een verjaardag.
  • Dat gezegd hebben: panda’s kunnen tot 130 kilo wegen.
  • Sinds kort zijn er twee panda’s te bewonderen in Ouwehands dierenpark Rhenen en ook deze panda’s komen van het Chengdu Research center. De panda’s behoren nog steeds tot dit centrum en worden geleased voor maarliefst 1 miljoen per jaar.
  • Panda’s worden ongeveer 20 jaar oud in het wild, in gevangenschap kunnen ze zelfs 35 jaar oud worden.
  • Vrouwtjes ovuleren maar één keer per jaar, in totaal zijn zij ongeveer 3 dagen per jaar vruchtbaar.
  • Naast deze korte vruchtbare periode zijn mannetjes vrij lui wanneer het gaat om voortplanting. Genoeg uitdaging dus voor de biologen bij de Giant Panda Research Base.

 

 

 

2 thoughts on “China: op bezoek bij reuzenpanda’s

  1. Wat een fantastisch park is het hè? Ik kon er ook geen genoeg van krijgen. Al die schattige panda’s! En het belangrijkste wat ik heb geleerd die dag is dat panda’s niet lui zijn, maar energie efficiënt. Geldt ook voor sommige mensen 😉

  2. Dit lijkt me echt zo mooi, om dit park te bezoeken en de panda’s in China te zien. Kan me voorstellen dat jullie er uren hebben doorgebracht! Heel gaaf. Helaas… toen wij in China waren, en op weg naar Chengdu, was er een grote aardbeving en konden wij het gebied niet in (en dat is maar goed ook!). We moesten omkeren en ons reisplan aanpassen. Geen panda’s voor ons dus. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *