Wereldwonderen: Chitzen Itza in Mexico

Na een kleine week van zon, zee, strand en snorkelen werd het hoog tijd voor wat meer diepgang in onze reis. We namen de bus naar het mooie stadje Valladolid vanuit waar we Chitzen Itza hebben bezocht. Nu kunnen wij ook wereldwonder nummer 3 van onze bucketlist afstrepen.

Valladolid (22)

Chitzen Itza

Chitzen Itza was een van de belangrijkste steden van de Maya’s en was in de periode van het jaar 600 tot 900 een van de grootste steden uit de Maya cultuur. Ons was geadviseerd om vroeg in de ochtend een bezoek te brengen aan Chitzen Itza omdat na een uur of 11 de tourbussen zouden arriveren en het dan nog drukker zou zijn dan Disneyland op een zomerdag. Zo gezegd zo gedaan: de wekker om half 7 en om stipt 8 uur huppelden wij het park binnen. Met slechts een handje vol medebezoekers hebben wij de prachtige tempels en ruïnes kunnen bewonderen met als hoogtepunt uiteraard het beroemde El Castillo (zie de foto hierboven). Dit gebouw representeert de Maya-kalender. Elke zijde heeft 91 treden wat samen met de bovenste trede precies 365 treden maakt.

Maar Chitzen Itza is meer dan dat. Over het terrein verspreid liggen allerlei ruïnes van religieuze tempels, belangrijke gebouwen en sportvelden. In veel van de religieuze tempels zijn door archeologen allerlei botresten gevonden van mensen die de Maya’s hebben geofferd. Bij een bijbehorende cenote staan ook resten van een altaar. Ook hier vanaf werden mensen gedwongen in de cenote te springen om zo een offer te brengen aan de goden. Gezellige mensen, die Maya’s. Daarentegen waren zij ook ver voor hun tijd en dat is te zien aan hun vele mooie uitvindingen en de prachtige akoestische architectuur.

Valladolid (31)

Valladolid (37)

Valladolid (50)

Valladolid (52)

Ik-Kil Cenote

Chichén Itzá ligt niet ver van de rand van de oude krater van Chicxulub. Dit is een enorme krater die vooral bekend is omdat deze is gevormd door de inslag die hoogstwaarschijnlijk een eind maakte aan de dinosauriërs. Van deze krater is in principe weinig te zien, maar hierdoor zijn er wel heel veel cenotes in dit gebied ontstaan. Cenotes zijn ondergrondse poelen die in het klovenstelsel van de krater zijn gevormd. Een van deze cenotes is de bekende Ik-Kil  Cenote die vlak bij Chitzen Itza ligt. Zwemmen in deze prachtige cenote is onwerkelijk mooi. Het water is ontzettend helder en vol met visjes, maar toch kun je de bodem niet zien: het is namelijk maarliefst 50 meter diep. De cenote hangt vol met mooie lianen en hier en daar stroomt een watervalletje naar beneden. Dit alles samen met de mooie zonnestralen creëerde een droomplaatje. Gelukkig is Dennis van alles voorzien en kon ook dit geheel met de waterdichte Go-Pro camera vastgelegd worden.

DCIM102GOPRO

Valladolid (12)

Na deze mooie dag hebben wij de bus genomen richting Tulum, hier zullen wij nog 5/6 dagen verblijven voordat we de Maya tempels in Palenque gaan bezoeken. Vanuit daar is het tijd om de grens over te steken naar Guatemala!

handtekening

10 thoughts on “Wereldwonderen: Chitzen Itza in Mexico

  1. Mooi!!! En maar goed dat jullie vroeg opgestaan zijn anders zie je door de bomen het bos niet meer, eh door de mensen de tempels bedoel ik natuurlijk 😉

  2. Een heel mooi gebied en wat goed van jullie ondanks dat je vakantie hebt vroeg op te staan om deze mooie foto’s te maken.

  3. Hoi Kim en Dennis
    Wat is het daar mooi, we zien aan de foto, s en de verhalen dat jullie het goed naar je zin hebben.
    We blijven jullie volgen.
    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *