Vrijwilligerswerk: dierenopvang La Senda Verde in Bolivia

Zit je klaar met een kop koffie of thee? Want vandaag een lange blogpost waarin ik alles vertel over wat voor ons een van de meest bijzondere ervaringen tijdens deze reis is geweest: vrijwilligerswerk bij La Senda Verde Animal Refuge in Bolivia.

La Senda Verde-400

La Senda Verde is een dierenopvang waar dieren worden opgenomen die slachtoffer zijn geworden van illegale dierenhandel, zijn gebruikt als attracties voor toeristen of op een andere manier slecht zijn behandeld. Omdat de wetgeving in Bolivia het verbied om dieren die als huisdier zijn gehouden weer los te laten in het wild probeert La Senda Verde ze alsnog een zo goed mogelijk leven te bieden. Dit betekent dat alle dieren die vrij kunnen zijn ook daadwerkelijk vrij op het terrein rondlopen. Op dit moment zijn er ruim 500 dieren waaronder verschillende soorten vogels, schildpadden, een capibara, twee  beren en 10 verschillende aapsoorten.

La Senda Verde-168 La Senda Verde-736

De werkdag begint elke dag om 7:15 waarbij alle vrijwilligers bij elkaar komen. Hier wordt besproken wie wat doet die dag. Een kwartier later gaan we aan de slag en spenderen we anderhalf uur aan het schoonmaken van kooien en het voeren van de dieren. Wanneer de dieren eten hebben is het tijd om de vrijwilligers te voeren en om 9:00 hebben wij gezamelijk ontbijt in het restaurant. Na het ontbijt kun je helpen met het voorbereiden van het voer voor de dieren, het werken aan de verbetering van de faciliteiten voor de dieren of simpelweg tijd spenderen met de aapjes die met liefde in het middelpunt van de aandacht staan. Rond de middag is het  tijd voor een tweede ronde voeren waarna we weer gezamelijk met de vrijwilligers lunchen. In de middag ben je vrij om te relaxen of om te helpen met allerlei dingetjes die nog moesten gebeuren, er was altijd meer dan genoeg te doen! Rond 16:00/16:30 is het tijd voor een laatste voerronde waarna iedereen terug ging naar zijn/haar kamer om even te relaxen en te douchen. Om 19:30 hadden we weer gezamelijk diner en daarna is het tijd om te gaan slapen, filmpjes te kijken of gezellige avonden te hebben met de mede-vrijwilligers. Aangezien we er met een hartstikke leuke groep zaten was dat laatste geen enkel probleem!

La Senda Verde-105 La Senda Verde-522

La Senda Verde heeft een groot territorium waarbij ruim 70 kapucijnsaapjes vrij rondlopen. Omdat deze apen in het verleden agressief zijn geweest naar vrouwen mogen alleen mannen met hen werken. Dennis werkte tijdens zijn periode fulltime met deze apen en had daarmee ook zijn handen vol. Ik hield me dagelijks voornamelijk bezig met de twee beren en hielp daarnaast mee met het voeren van de vogels, schildpadden en andere aapjes.

La Senda Verde-989La Senda Verde-289

De maand bij La Senda Verde was ontzettend leuk en voor ons allebei erg bijzonder. Ik had nog nooit gewerkt met dieren en ik ben ook nooit veel met dieren in aanraking geweest. Ik heb zo ongelofelijk veel geleerd in deze maand. Wanneer je in regelmatig contact bent met aapjes besef je pas hoeveel ze op mensen lijken, niet alleen fysiek (zoals hun botstructuur) maar ook qua innerlijk. Elk dier heeft echt zijn of haar eigen karaktertrekjes en het is echt heel bijzonder om een band te krijgen met deze dieren. Verder zitten we deze maand volledig afgesloten van de buitenwereld en te midden van de natuur en dit is ook echt heerlijk en rustgeven. Een maand lang genieten we vooral van de prachtige natuur en de lieve dieren bij La Senda Verde.

La Senda Verde-61

La Senda Verde-1093

Na ruim een maand is het toch echt hoog tijd om onze reis weer voort te zetten. Met pijn en moeite nemen we afscheid van onze nieuw gemaakte vrienden, mens én dier en wordt het tijd voor een nieuw avontuur waarbij we met nieuwe ogen naar het wildlife zullen kijken.

La Senda Verde-99 La Senda Verde-477

La Senda Verde-636 La Senda Verde-957


Tot slot willen we graag nog dit filmpje van La Senda Verde met jullie delen, veel kijkplezier! 😉

handtekening

8 thoughts on “Vrijwilligerswerk: dierenopvang La Senda Verde in Bolivia

  1. Wat een super mooi filmpje, vooral het aapje dat achter je blouse kruipt Kim maar ook dat aapje dat de baard van Dennis trimt, inderdaad erg menselijk.
    Zo zie je maar hoe zo’n reis je andere dingen leert.

  2. Wauw zo veel dieren! Heel goed dat jullie dit hebben gedaan en wat fijn dat jullie het zo bijzonder vonden 😀 Ik was de afgelopen maand bij een schildpaddenproject in Costa Rica. Daar hoorde ik verhalen over zulke erge vrijwilligers.. Die een foto met een schildpad maken en de rest van de tijd niks meer willen doen voor de dieren. Smaakt het nu naar meer? 😉

    1. Ja dat gebeurd helaas heel erg veel, ook bij ons op het project had je af en toe van die vrijwilligers. Gelukkig zijn de meeste wel bereid om daadwerkelijk te helpen! En het smaakt zeker naar meer 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *