Voorbereid op reis: budget en sparen

Momenteel ben ik druk bezig met het voorbereiden van mijn droomreis: een jaar lang reizen door Centraal- en Zuid-Amerika. Ondanks dat ik tijdens mijn komende avontuur veel aan de spontaniteit over wil laten, zijn er een aantal dingen toch echt noodzakelijk zijn ter voorbereiding van een grote reis.  In de komende weken zal ik jullie meenemen in mijn voorbereidingen om te laten zien wat er allemaal nodig is en waar je op moet letten. Hopelijk is dit voor jullie voorbereidingen een extra steuntje in de rug.

Vandaag: budget en sparen

Dit is een van de moeilijkere aspecten van het voorbereiden van een reis en ook een van de redenen wat veel mensen tegen zal houden om het daadwerkelijk te doen, maar als ik een ding heb geleerd de afgelopen periode dan is het toch wel: als je echt wil, dan kan alles! Hieronder zal ik laten zien hoe Dennis en ik het voor elkaar hebben gekregen om een mooi bedrag bij elkaar te sparen voor onze grote reis.

1. Begin op tijd

Hoe eerder je begint met sparen hoe beter, dus begin zo vroeg als je kan. Dan is de druk ook minder groot. Dennis en ik zijn al ruim drie jaar geleden begonnen, we begonnen eerst rustig aan door af en toe wat verjaardagsgeld of een financiële meevaller opzij te zetten maar dit scheelt uiteraard al een hoop.

2. Maak een budget

Er zijn 1001 websites die je kunnen helpen met schatten hoeveel je nodig gaat hebben op reis. Houd daarbij in je achterhoofd wat voor type reiziger je bent: ben je bereid om dagelijks rijst met bonen te eten om langer te kunnen reizen? Zit je graag in een wat mooier hotel? Daarnaast moet je ook bedenken waar je naartoe wilt: Australië heeft enorm lang op onze planning gestaan om te bezoeken tijdens onze wereldreis. Maar Australië is ontzettend duur en een maand door Australië reizen is qua kosten gelijk aan drie maanden reizen door Centraal-Amerika. Met het budget in ons achterhoofd hebben wij concrete plannen gemaakt met wat we willen bezoeken, hoeveel we willen sparen en hoelang we willen en kunnen wegblijven.

3. Schrijf al je inkomsten en uitgaven en schulden op

Een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven geeft een goed overzicht van waartoe je financieel capabel bent en het is ook een goede eerste stap om te gaan bezuinigen. Dennis en ik hielden beide een maand lang bij hoeveel we uitgaven. Ondanks dat ik dacht financieel erg verantwoordelijk te zijn was dit echt verhelderend: ik schrok ontzettend aan hoeveel ik uitgaf aan openbaar vervoer per maand en hoeveel ik uitgaf aan onnodige boodschappen (even tijdens de lunch naar de AH-to-go). Dennis besefte dat hij teveel betaalde voor onnodige verzekeringen en is dit ook aan gaan passen.

4. Maak een aparte spaarrekening

Wanneer je een aparte spaarrekening maakt heb je een duidelijk overzicht van wat je al hebt gespaard. Daarnaast ben je zo minder snel geneigd om er geld vanaf te halen als je het ‘even snel nodig hebt’.

5. Draai elk dubbeltje om

Dit is eerst wennen, maar nadat je eenmaal beseft hoeveel je uitgeeft aan dingen die je totaal niet nodig hebt krijg je echt een heel andere mindset. Dennis en ik zijn enorm bewust boodschappen gaan doen en krijgen het voor elkaar om voor maximaal €25 euro per week samen álle boodschappen te doen. Daarnaast zijn dingen als uiteten en uit lunchen echt geen optie, dure feesten en festivals trouwens ook niet. Soms is dit moeilijk, omdat je natuurlijk ook graag leuke dingen met vrienden wil doen. Maar ook hier zijn er genoeg alternatieve oplossingen; er zijn genoeg andere leuke dingen om te doen die lang niet zoveel kosten.

6. Work, work, work!

Hoe zuinig je ook doet, geld groeit niemand op de rug dus: aan de slag! 😉

bron foto

handtekening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *