Voorbereid op reis: de reisverzekering

Momenteel ben ik druk bezig met het voorbereiden van mijn droomreis: een jaar lang reizen door Centraal- en Zuid-Amerika. Ondanks dat ik tijdens mijn komende avontuur veel aan de spontaniteit over wil laten, zijn er een aantal dingen toch echt noodzakelijk zijn ter voorbereiding van een grote reis.  Vandaag: regel je reisverzekering.

1. Hoelang blijf je weg?

Een standaard doorlopende reisverzekering hanteert vaak een periode waarop je maximaal aaneengesloten op reis mag zijn. Deze periode is gemiddeld tussen de 60 en 90 dagen. Wanneer je langer op reis gaat heb je dus een speciale reisverzekering nodig. Bij sommige verzekeraars is het zelfs mogelijk om tijdens de reis de einddatum van je reisverzekering aan te passen, handig!

2. Wat neem je mee?

Volgens velen is flashpacken dé nieuwe vorm van backpacken. De term is ontstaan om de wat luxere backpackers aan te duiden. Deze ‘flashpackers’ hebben vaak iets meer budget om te reizen en zijn altijd voorzien van gatgets zoals:  een laptop, een mp3 speler, een smartphone en foto apparatuur.  Dit alles moet allemaal natuurlijk goed verzekerd zijn. Dit alles bij elkaar opgeteld kan nog een flink bedrag zijn. Je kan in je reisverzekering aangeven tot welk bedrag je bagage is verzekerd. Is dit bedrag niet hoog genoeg? Dan kan je dit bedrag vaak voor een paar euro ophogen.

3. Wat ga je doen?

Ga je tijdens je reis bijzondere sporten beoefenen? Bijvoorbeeld raften, duiken of parachutespringen. Dan kun je dit ook mee verzekeren. Let er even op of dit al standaard in de dekking zit of niet.

4. Ben je van plan ziek te worden?

Voor medische kosten moet je tijdens je verblijf in het buitenland goed verzekerd zijn, want deze kunnen enorm oplopen. Het is ook belangrijk dat je tussentijds naar Nederland terug kunt keren in verband met ziekte of overlijden van een familielid. Als je tussentijds terugkomt in Nederland ben je bij veel reisverzekeraars voor een maximum aantal dagen verzekerd. Kijk dus even in hoeverre dit gedekt is bij je zorgverzekering. Zo kun je dubbel controleren of je alles verzekerd hebt en ben je ook niet onnodig dubbel verzekerd.

5. Welke verzekering is het beste?

Zoals ik boven al heb geschreven is hier geen eenduidig antwoord op en hangt het af van je eigen behoeften en plannen. Er zijn tegenwoordig genoeg vergelijkingssites die je hierbij kunnen helpen. Wanneer je een verzekering afsluit, vergeet dan niet ook de algemene voorwaarden even door te nemen. Speciale verzekeringen voor een langere wereldreis zijn onder andere:

  • Mondial Assistance, de Globetrotter reisverzekering
  • De Europeesche, de Lang op Reis verzekering
  • ISIS, de Special ISIS verzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *