Van Bogota, Colombia naar Quito, Ecuador

Veel woorden zijn er al geschreven over de mooie en minder mooie dingen die we zien, doen en meemaken tijdens onze vele reizen. Tot nu toe heb ik echter nog weinig geschreven over het reizen zelf, wat natuurlijk een groot aspect is van de reis. Onlangs hebben we in twee dagen de meeste kilometers afgelegd tijdens onze reis tot nu toe: ruim 1200 kilometer. Vanwege de slechte wegen en bergen zou de reistijd, zonder pauzes, maarliefst 28 uur zijn.

Deel 1: Bogota, Colombia naar Ipiales, Colombia

In principe is het goed mogelijk om deze reis in kortere stukken te hakken maar wij dachten: let’s get it over with. Dus zo geschiedde het dat wij vol goede moed in een bus stapten waar we ons de komende 22 uur zouden moeten vermaken. We hadden weinig te klagen: de bus van maatschappij Boliviriano was van alle gemakken voorzien. Veel beenruimte, individuele schermpjes, ruime stoelen, electriciteit én WIFI. Dit alles voor omgerekend €40,- p.p. We zien met lede ogen toe hoe een stel met een baby in de stoelen achter ons gaat zitten. Wat die mensen in godsnaam bezielt om 22 uur met zo’n krijsend kind in de armen te zitten gaat voorbij mijn begrip. Nog zieliger vonden we het voor onszelf, zeker wanneer dat kind de hele nacht lang aan het krijsen was. We zijn er beide van overtuigd dat het onze kinderwensen voorgoed heeft  opgeschort. ‘Gelukkig’ rijdt onze buschauffeur als een maniak door de hobbelige bergwegen en komen we een uur eerder dan gepland aan in het grensdorpje Ipiales.

Deel 2: Overnachting in Ipiales

Ipiales (14)

We besluiten om te overnachten in het grensdorpje en de rest van de reis de dag erna af te leggen. Dat blijkt al snel een goed besluit te zijn. Ipiales is niet bepaald een populaire hotspot onder de reizigers dus wij vinden me gemak voor slechts  €15,- een kamer in het mooie hotel genaamd San Jose, recht naast het station. Dit was zonder twijfel één van de meest luxe hotelkamers van onze reis tot nu toe. Daarnaast hebben een heerlijk diner voor nog geen €2,-. Voor we de volgende ochtend vertrekken richting Ecuador bezoeken we eerst nog een kathedraal vlak bij Ipiales: Santuario Las Lajas. De ligging van deze kathedraal is prachtig, midden in een prachtige canyon, de foto spreekt voor zich. Een van de mooiste plekken van Colombia!

Deel 3: De grensovergang

De grensovergang is altijd een onoverkomelijk aspect van je reis. Inmiddels weten we precies hoe het werkt en verloopt het soepeltjes: eerst haal je je stempel om het land uit te kunnen (wachtrij: drie kwartier), vervolgens loop je de grens over en haal je bij de volgende douane je stempel om het land in te kunnen (wachtrij: een uur). Deze keer hoeven we ook niets te betalen om het land in en uit te kunnen. Geduld is een schone zaak en zonder al te veel moeite zijn we dan officieel in land nummer 8: Ecuador!

Deel 4: Tulcan – Quito

Quito-13

Vanuit het grensplaatsje Tulcan pakken wij de 6 uur durende bus naar Quito. Deze bus kost slechts €5,- en is ook weer van prima kwaliteit. Na ruim 10 minuten wordt de bus stopgezet voor een extensieve doorzoeking naar drugs en andere illegale dingen: nadat twee tassen die van ‘niemand’ zijn en meerdere passagiers uit de bus worden gehaald kunnen we weer vrolijk verder. Na een aantal uur komt een medewerker naar ons toe om te zeggen dat wij bijna in Quito zijn. Voor we met onze ogen kunnen knipperen worden we met rugzak en al de bus uit geduwd, langs de snelweg. Fijn! Gelukkig kunnen we al snel een taxi aanhouden die ons naar ons eerste hotel brengt. Tijd Ecuador te gaan ontdekken!

handtekening

6 thoughts on “Van Bogota, Colombia naar Quito, Ecuador

  1. Die kathedraal staat al tijden op mijn lijstje, lijkt me zo een bijzonder mooie plek! Maar zoals je zegt: niet heel makkelijk te bereiken. Misschien eens in een lang weekend 🙂

  2. Het is een hele onderneming om van het ene land naar het andere land te reizen. Haha ik zie jullie gezichten voor me toen jullie uit de bus gezet werden op de snelweg. Den let goed op je beschermengel (Kim) xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *