Accomodatie: Utila Eco Hostel in Guatemala, paradijs op aarde

Na ons bezoek aan het mooie Tikal zijn we verder gereisd naar Semuc Champey. Dit is een natuurreservaat in Guatemala waarbij in een rivier midden in de jungle mooie azuurblauwe waterplateaus zijn gevormd. Als kers op de taart ligt dit natuurreservaat in een prachtig afgelegen, bergachtig gebied wat nog vrij onontdekt is.

Vanuit Tikal was het een dag reizen om er te komen. We reizen naar het dichtstbijzijnde pittoreske dorpje Lanquin, vanaf hier worden we met de jeep van het hotel opgehaald om bij het hotel zelf te komen. Andere mogelijkheden om bij het hotel te komen zijn er niet. Met zoveel mogelijk mensen worden we in de laadbakken van jeeps gepropt en na een dodemansritje van een half uur zijn we aangekomen in het paradijs: Utopia Eco Lodge.

Semuc Champey (54)

Utopia Eco Lodge
Utopia is een vrij nieuw en prachtig hostel en is een van de enige hostels in deze omgeving. Omdat er in de buurt geen andere plekken zijn om wat te drinken of te eten doe je dit alles samen met de andere gasten, waardoor je je samen al snel één grote familie voelt. Om 19 uur gaat de bel voor het avondeten en eet je gezellig met elkaar aan lange tafels waarbij reisavonturen worden uitgewisseld en nieuwe vriendschappen worden gesloten. We sliepen hier in dorms (gedeelde kamers). De dorms hebben geen ramen of muren waardoor je in principe buiten slaapt en wakker wordt met een prachtig uitzicht over de jungle. Dit alles voor slechts 50 Quetzal (omgerekend €6,-), genieten! Er is heel zwak internet als je een flink stuk de berg op loopt en er is vrijwel geen elektriciteit, maar dat is ook allemaal nergens voor nodig wanneer je in het paradijs bent.

Semuc Champey (10)

Semuc Champey (51)

Elke dag zijn we wel gaan hiken, soms met een aantal van onze nieuwe vrienden, soms lekker met zijn twee. Tijdens deze wandelingen genoten we van prachtige uitzichten en van het leven van de lokale bewoners, afstammelingen van de Maya’s, die op de boerderijen wonen die we tegen komen. Zij zijn totaal niet gewend aan toeristen en vinden ons daardoor alleen maar ontzettend leuk. Op verschillende plekken zijn we uitgenodigd om hun leefomgeving te bekijken of om spelletjes te doen met de kinderen.

Semuc Champey (19)

Semuc Champey (34)

Semuc Champey (28)

Semuc Champey
Te midden van dit paradijs zou je bijna vergeten dat we eigenlijk kwamen voor Semuc Champey, deze mooie plek zijn we natuurlijk ook nog gaan bezoeken. Vanuit het hotel worden verschillende tours geregeld maar wij besloten om met een paar anderen gezellig samen er naartoe te wandelen. Dit is ook prima te doen is en geeft daarnaast alleen maar een extra mogelijkheid om van de omgeving te genieten. Eenmaal aangekomen in Semuc Champey klommen we eerst de berg op om vanuit een prachtig uitzichtpunt genaamd El Mirador deze mooie poelen te kunnen bewonderen. Na deze klimpartij was het extra bevredigend om vervolgens dat heerlijke koele water in te kunnen duiken. Op de terugweg werden we weer aangesproken door de lokale mensen en zijn we zelfs uitgenodigd om te blijven eten bij hen thuis. Met 8 backpackers op de grond in een hutje taco’s eten met de lokale familie was een fantastische en waardevolle avond die ons nog lang zal bijblijven.

Semuc Champey (71)

Semuc Champey (91)

De Melkweg
Doordat er weinig lichtvervuiling is kun je vanuit hier de Melkweg  en duizenden sterren zien, iets wat je in Nederland niet kan met het blote oog. Dennis heeft hier al lang naar uitgekeken en kon uiteraard ook niet wachten om dit op beeld vast te leggen. De prachtige foto hieronder is het resultaat.

Semuc Champey-21handtekening

9 thoughts on “Accomodatie: Utila Eco Hostel in Guatemala, paradijs op aarde

 1. Dennis wat een mooie foto’s , fijn dat jij je kunt uitleven op de natuur, dieren en de sterren, beter dan de zonsverduistering hier vandaag, helaas is het bewolkt.
  Mexico was al prachtig, maar Guatemala is nog beter.
  We genieten ervan

 2. Och wat een prachtige foto’s en ervaringen!
  Het mooiste vindt ik dat jullie juist bij de lokale bevolking eten en dus ook het echte leven vandaar meemaken!!
  Prachtige ervaringen die je nooit meer vergeet!

 3. 1 woord: Kippenvel!!

  Geweldige verhalen en prachtige foto’s zodat ik tijdens het lezen de omgeving om me heen even vergeet en alsof ik daar samen met jullie rondloop!
  Beetje tegenvaller dat ik aan het einde van het verhaal nog steeds in de bieb zit ;).

  Veel liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *