Guatemala: De jungle van Tikal

Grensovergang Mexico – Guatemala
Na twee weken genieten in het mooie Mexico is het tijd voor deel twee van ons avontuur: Guatemala.  De reis vanuit Palenque in Mexico naar Flores, Guatemala was lang en zwaar maar tegelijkertijd ook prachtig. De daadwerkelijke grens is een rivier en steken we over met een ‘bootje’: het geheel was met 10 planken aan elkaar getimmerd. Wanneer ik echter de bus zie waarmee we verder gaan denk ik met verlangen terug aan dat bootje. De bus is het beste te omschrijven als een roestige blik met 4 wielen, kapotte ruiten en flink wat deuken. Als we verder kijken naar de onverharde weg vol met gaten beginnen we te begrijpen waarom we 5 uur zullen doen over een stuk van 170 kilometer. Ondanks de hobbelige route is het uitzicht geweldig: wild landschap, tropische vogels en houten hutjes en lokale bewoners die vrolijk naar ons zwaaien, wouw! Onderweg lassen de chauffeurs nog een spontane ‘pauze’ in omdat de motor kuren begint te krijgen. Nadat ze een aantal roestige onderdelen van de motor hebben vervangen met wat minder roestige onderdelen lijkt het erop dat de bus de eindstreep zal gaan halen. Wanneer we na 3 uur hobbelen eindelijk op verhard asfalt terecht komen beginnen we in de bus allemaal spontaan te klappen. You don’t know what you got untill it’s gone en dat geldt ook voor geasfalteerde wegen. Tijdens deze tocht begint het dan eindelijk echt tot ons door te dringen dat waar we al zo lang van hebben gedroomd nu écht is begonnen: de grote reis.

Flores (20)

De ruïnes van Tikal
Na dit mooie avontuur komen we eindelijk aan op onze bestemming: Flores, Guatemala. We zijn hier om één reden: het beroemde Tikal. Tikal was ten tijde van de Maya’s een van de grootste steden en hier zijn prachtige tempels van overgebleven. Wat Tikal extra bijzonder maakt is dat het midden in de jungle ligt. Vanuit Flores worden er allerlei tours georganiseerd maar eigenwijs als we besluiten we om gewoon zelf te gaan. We pakken we om half 5 in de ochtend de eerste beste bus om op eigen houtje Tikal te gaan verkennen. Dennis en ik hebben die dag een gezamenlijke liefde ontdekt: onze liefde voor de prachtige jungle. Wat is dat ontzettend mooi zeg, onbeschrijfelijk! Het duurde ruim drie uur voor we überhaupt de eerste tempel hadden gezien omdat we te druk bezig waren met tropische vogels spotten en aapjes, spinnen en slangen zoeken. De ruïnes zijn majestueus en het uitzicht vanaf deze prachtige tempels over de jungle is magisch.  Een fantastische dag en we kunnen niet wachten om meer van dit mooie land te gaan ontdekken.

Flores (57)
Flores (33)

Flores (63)

Flores (41)

Flores (49)

handtekening

7 thoughts on “Guatemala: De jungle van Tikal

  1. Hallo
    jij bent niet bang uitgevallen dat je spinnen en slangen gaat zoeken.
    en aan de foto’s te zien is het uitzicht inderdaad prachtig.
    ben benieuwd wat jullie nog meer ontdekken?

  2. Hoi Kim en Dennis wat is het daar mooi wij zijn jaloers op jullie en die foto,s zo mooi ik zou wel bang geweest zijn in de bus maar je moet er iets voor over hebben Gr uit oss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *