Soorten backpackers die je tegenkomt op reis (deel 1)

Wanneer je als backpacker de wereld rondreist leer je veel over verschillende culturen, landschappen en spot je allerlei exotische dieren. Tijdens zo’n reis ontdek je ook dat er nog iets interessants te spotten valt: backpackers. Het lijkt in eerste instantie één categorie reizigers maar het tegendeel is waar: je kunt ze vinden in allerlei soorten en maten variërend van exotisch tot veel voorkomend. Hierbij het eerste deel van een handige gids van de meest voorkomende soorten en waar ze te vinden.

1. De Party-Animal

Deze backpackers zijn vaak nog tieners of begin 20. Hun reisbehoeften passen eigenlijk het beste bij plaatsen als Kreta en Ibiza maar omdat ze zichzelf hebben voorgehouden dat ze meer van de wereld willen zien verspreiden ze zich over allerlei continenten met als belangrijkste doelen: veel feesten, veel zuipen en uiteraard een nieuwe tatoeage waarmee deze ‘zeer verrijkende’ periode uit hun leven voor eeuwig vastleggen.
Waar te spotten: deze steeds meer voorkomende soort vind men voornamelijk in Zuid-Oost Azië maar zijn in alle populaire backpackersplaatsen wel te vinden, kijk vooral even in de party-hostels.
Hoe te herkennen: de Party Animal is te herkennen aan shirts van eerder bezochte partyhostels met teksten als: ‘I drunk a fire-short in Utila’. Ze hebben vaak een alcoholische versnapering in hun hand en praten luid. Gesprekken gaan voornamelijk over hun basisbehoeften: feesten en alcohol.

2. De Eat-Pray-Love

Vaak een vrouw van middelbare leeftijd die na een heftige ervaring in haar eigen leefomgeving heeft besloten het roer om te gooien. Je vind ze vaak in eco-hostels of yoga-retreats.
Waar te spotten: Deze soort is voornamelijk te vinden in India, Indonesië en Zuid-Italië. Niet geheel toevallig overeenkomstig de plaatsen die beschreven worden in het boek waar deze soort naar is vernoemd.
Hoe te herkennen: vaak wordt het idee ‘opgaan in de cultuur’ erg serieus genomen. Je vind deze types dan ook vaak in de lokale traditionele kleding, ongeacht hoe belachelijk het eruit ziet.

3. De veteraan

In tegenstelling tot de vorige soort gaat het hier veelal om mannen die ergens in de 20 een enkeltje hebben gekocht om de wereld rond te gaan reizen. Dat is voor deze mensen inmiddels echter al tientallen jaren geleden, maar ondanks dat ze in de 50 zijn vind je ze nog steeds slapend in dorms en reizend om de wereld. Veelal gaan beginnen hun reisverhalen ongeveer zo: ‘in de jaren 80 bezocht ik de Sovjet-Unie..’
Waar te spotten: vaak in dorms de goedkoopste hostels met een relatief goede kwaliteit. Deze veteranen hebben jaren ervaring in het zoeken naar hostels met een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Hoe te herkennen: ondanks dat ze het langst reizen hebben ze vaak de kleinste rugzak. Persoonlijke hygiëne en een scheerapparaat komen niet in hun woordenboek voor.

4. De Schooiers

Dappere mensen zijn het, de reizigers die er eigenlijk geen geld voor hebben maar toch besluiten om hun droom na te leven en met hun allerlaatste centen een enkeltje naar de andere kant van de wereld kopen. Jammer alleen dat ze vervolgens op andere reizigers leunen – die er evengoed hard voor hebben moeten werken – om rond te kunnen komen. Van sigaretten tot donaties, van een glaasje wijn tot grofweg bedelen, ze doen je de gekste verzoeken!
Waar te herkennen: naar deze soort hoef je niet te zoeken, ze komen vanzelf op je af wanneer ze iets nodig hebben. Het meest te vinden op straat of de gedeelte ruimtes van hostels.
Hoe te herkennen: afgerafelde kleding en ook een slechte persoonlijke hygiëne. Kijk er ook niet van op wanneer je ze blootsvoets op straat spot.

5. De flashpacker

Een soort geëvolueerde backpacker. Ze willen graag de wereld rondreizen en hebben net een wat groter budget. Ze hebben reisspullen van de beste merken en bezitten allerlei gadgets die het reizigersleven makkelijk maken: de nieuwste e-reader, de meest ontwikkelde telefoon, een beats koptelefoon en een hip uitziende laptop.
Waar te spotten: Omdat deze flashpackers wel graag het backpackersleven willen leiden vind je ze vaak in de ‘gewone’ hostels. Echter wel in een privékamer.
Hoe te herkennen: gadgets.

Binnenkort het tweede deel van deze gids waarin we nog 5 andere veelvoorkomende soorten uiteenzetten!

handtekening

10 thoughts on “Soorten backpackers die je tegenkomt op reis (deel 1)

  1. Wat leuk al die soorten backpackers. Ik ben benieuwd naar de volgende 5 soorten uit je lijst.
    Ik ben een virtualpacker en zal met genoegen deel 2 lezen.

  2. Haha, prachtig artikel dit! Eigenlijk kom je ze allemaal wel tegen. Soms zelfs in combinaties! De veteraan zelf tegen gekomen tijdens de Trans-Siberië treinreis. Inderdaad: Oud, maar toch nog backpacker. Helaas met een schooier. Derde klas trein en geen hygiëne en dat is toch een beetje een aanslag voor de neus tijdens een 4-daagse treinreis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *