Must do: de hoogtepunten van Letland

Zoals ik al eens heb verteld heb ik 4 maanden in Riga, Letland gewoond en een fantastische tijd daar gehad. Riga is een mooie stad die zeker het bezoeken waard is, maar ook  buiten Riga zijn er een aantal mooie plekken die je niet mag missen tijdens je roadtrip door Letland, of wanneer je na een aantal dagen Riga nog extra tijd over hebt. Hierbij mijn persoonlijke top 6.

6. Hill of Crosses, Litouwen

Dit is in principe vals spelen wanneer je een blog schrijft over bezienswaardigheden in Letland. De Hill of Crosses ligt net over de grens in Litouwen en is dus vaak ook een leuke optie als dagtrip vanuit Riga. Het is letterlijk zoals het heet: een heuvel he-le-maal vol met kruizen: groot en klein, van hout of van ijzer. Een kort onderzoekje op Google vertelt me dat de eerste kruizen zijn geplaatst na de zogenoemde Novemberopstand die daar heeft plaatsgevonden in 1830. Het is met de jaren enorm gegroeid en inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een soort van bedevaartsoord. Wat ik er zelf van vond, daar ben ik nog steeds niet helemaal uit. Maar bijzonder is het zeker!

Rundale palace-53

5. Salaspils Concentration Camp

Slechts 15 kilometer van Riga ligt een oud concentratiekamp uit de 2e wereldoorlog waar nu een mooie en indrukwekkende memorial is gebouwd. Het bestaat voornamelijk uit een aantal grote beelden die het lijden van de voormalige gevangene in het concentratiekamp uitbeelden. Wanneer je goed luistert hoor je een hart kloppen. Een van de zogenoemde ‘memorial stones’ bevat een oneindige hartslag, ter herinnering aan de mensen die op deze plek zijn gestorven. Het is een indrukwekkende plek en het ligt in een mooie en bosrijke omgeving die ook zeker een wandeling waard is.

Riga-178

4. Sigulda

Aan de rand van Gauja National Park ligt het plaatsje Sigulda. Een bergachtige plek die door de lokale bewoners ook wel als het ‘Zwitserland van Letland’ is gedoopt. Hoogtepunt in dit plaatsje zijn haar drie mooie kastelen en de wandelroute die je kan afleggen om alle drie de kastelen te bezoeken. Daarnaast is het ook een populaire wintersportplaats met een echte bobsleebaan. Verder is er voor de echte daredevils in de zomer een mogelijkheid om te bungeejumpen uit een kabelbaan over de vallei!

sigulda-123

3. Jūrmala

Jūrmala ligt net boven Riga en is DE badplaats van Letland. Met een mooi, breed strand is het een erg populaire vakantiebestemming voor Letten en voor Russen. Ook in de winter is er genoeg te doen met de vele spa’s die de badplaats biedt. Naast het mooie strand en de spa’s, is ook de grote boulevard zowel in de zomer als in de winter een leuke plek om te bezoeken met haar mooie houten huisjes en gezellige restaurantjes.

jurmala-23

2. Gauja National Park

Het was moeilijk te beslissen wat ik op 1 moest zetten, dus je kan het zien als een gedeelde eerste plaats ;). Gauja National Park is het oudste en grootste natuurpark van Letland. Zelf heb ik het alleen gezien in de winter, maar ik kan niet wachten om het eens in de zomer te bezoeken. Het is een prachtig natuurpark en ideaal voor een mooie hike of wandeling. Het geeft een gegarandeerd ‘terug naar de natuur’ gevoel. De kans dat je dieren spot is ook erg groot, wij waren er op een koude winterdag (-20 graden!) en zelfs wij hebben een paar mooie herten kunnen spotten!

Gauja National Park-102

1. Paleis Rundāle

Dit prachtige paleis bevind zich op ongeveer 70 kilometer van Riga en wordt ook wel het Versailles van Letland genoemd. Qua grootte zal het niet aan Versailles kunnen tippen maar het is zeker niet minder indrukwekkend. Het is niet voor niets een van de belangrijkste toeristische attracties van Letland. Het paleis heeft ook een mooie grote tuin, ideaal voor een picknick in de zomer.

Rundale palace-160

Bonus: on the road

Zoals zo vaak is vaak stiekem de reis zelf net zo leuk als de bestemming. Niet snel zal ik meer vergeten dat mijn ouders en mijn vriend op bezoek waren en wij met zijn alle in een gehuurde auto op weg waren naar de Hill of Crosses. Onderweg zagen we rendieren die ik tot voor die tijd nog nooit in het echt had gezien. Met piepende remmen zijn we gestopt en zonder jas snel uitgestapt om foto’s te maken. Had ik al verteld dat het min 20 graden was? Ik denk er nog steeds met een glimlach aan terug. Hebben jullie ook zo’n typisch fijne ‘onderweg’-herinnering? Ter afsluiting in ieder geval nog wat foto’s van een paar mooie uitzichten onderweg.

Ligatne-82

Rundale palace-225

handtekening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *