Peru: Hoe te reizen naar Machu Picchu

Onlangs publiceerde wij deze post over ons bezoek aan wereldwonder Machu Picchu in Peru. Machu Picchu ligt erg afgelegen en hoog in de bergen en er is geen weg die helemaal daar naartoe leidt. De meeste manieren om er te komen beginnen in het mooie Peruviaanse stadje Cusco en eindigen in het dorpje Agua Calientes (ontstaan voor en door toeristen die Machu Picchu willen bezoeken). Er zijn veel verschillende opties om er te komen en voor ons was dat een heel uitzoekwerk. Om jullie de moeite te besparen hebben wij een paar opties voor jullie op een rij gezet.

Deel 1: Van Cuzco naar Agua Calientes

Optie 1: Voor de actieve vakantieganger

Machu Picchu (5)

Een van de bekendste en meest bijzondere manieren om van Cuszo naar Agua Calientes en/of Macchu Picchu te gaan is door middel van een meerdaagse hike. Op deze avontuurlijke manier zie je ontzettend veel van de bijzondere omgeving met als uiteindelijke beloning en hoogtepunt natuurlijk een bezoek aan Macchu Picchu. De meest bekende hike is de Inca-trail. Dit is een vierdaagse hike waarbij je exact dezelfde route loopt als de Inca’s deden in de tijd dat Machu Picchu nog bewoond werd. Hier mogen echter dagelijks maximaal 400 mensen aan beginnen en dit is vaak al 6  maanden van tevoren volgeboekt. Niet echt geschikt dus voor een backpacker die vaak niet eens weet wat hij de volgende dag gaat doen.Een ander mooi alternatief is daarom de inmiddels bijna even beroemde Salkantay trek. Deze is 3 tot 5 dagen en eindigt in Agua Calientes. Volgens sommige is deze trek zelfs mooier dan de Inca trail. De hikes kosten vaak wel een paar honderd euro maar hier zit dan eten, overnachtingen, de entree naar Macchu Picchu, vervoer voor de terugweg en een gids bij.
Totale kosten retour:
De meerdaagse hikes kosten gemiddeld tussen de €400,- en €600,- euro.
Voordeel:
Je ziet veel meer van de omgeving, het is een bijzonder ervaring en een prachtige hike.
Nadeel:
Het is erg intensief en de hikes moeten niet onderschat worden, het is vaak ook gemiddeld een stuk duurder dan meerdaagse hikes in andere delen van Peru (zoals de Santa Cruz trek).

Optie 2: Voor de luie vakantieganger
Machu Picchu (13)

Ook aan de vakantiegangers die helemaal geen zin, tijd of energie hebben voor een meerdaagse hike is gedacht. Vanaf Cusco kun je in ongeveer 3 uur een trein nemen naar Macchu Picchu. Op deze manier kun je zelfs binnen een dag op en neer naar Macchu Picchu zonder in Agua Calientes te overnachten. Het is een mooie, oude trein die mooie uitzichten biedt op de omgeving. Echter is ook deze optie niet goedkoop, een retour met de trein kost gemiddeld €140,-.
Totale kosten retour: Gemiddeld rond  €140,-.
Voordeel: Het is snel en comfortabel.
Nadeel: Het is weinig avontuurlijk en je hebt minder mogelijkheden om de omgeving te zien.

Optie 3: Voor de armoedige backpacker
Machu Picchu (1)

Als je net zoals ons een langere tijd aan het reizen bent en dus ook op je budget moet letten dan zijn de bovenstaande mogelijkheden niet echt aantrekkelijke opties. De kosten voor een meerdaagse hike zijn gelijk aan bijna een maand reizen voor ons. Daarnaast vinden wij de NS al te duur, laat staan bovenvermelde kosten voor een paar uur durende trein. Voor de budgetreizigers is er dan ook een andere optie: met de bus naar Agua Calientes. Voor een shuttle van ongeveer €10,- wordt je naar de hydroelectric vlakbij het plaatsje Santa Teresa gebracht. Dit duurt ongeveer 7 uur. Het is geen comfortabel ritje omdat de weg vooral door smalle bergpaden vol haarspeldbochten rijdt, daarnaast is er het laatste uur geen verharde weg. De hydroelectric is de plek waar de weg stopt en vanaf daar is het nog 2 uur lopen naar Agua Calientes. Dit is wat ons betreft prima te doen, je hoeft de treinrails maar te volgen terwijl je geniet van het feit dat je weer heerlijk je benen kan strekken en van de mooie uitzichten kan genieten.
Totale kosten retour: €20,-
Voordeel: het is erg goedkoop en avontuurlijk
Nadeel: het duurt een stuk langer en het is een stuk minder comfortabel dan de trein.

Deel 2: van Agua Calientes naar Macchu Picchu

Machu Picchu (47)

Eenmaal aangekomen in Agua Calientes ben je natuurlijk nog niet bij Macchu Picchu zelf. De entree van het park kun je op twee manieren bereiken:

Optie 1: De bus

Een enkeltje met de bus is ook weer niet aan de goedkoopste kant, voor €11,- heb je een enkeltje naar de entree van het park. De rit duurt ongeveer 25 minuten. De bussen vertrekken vanaf half 6 (het park zelf gaat om 6 uur open) en rijden vervolgens de hele dag af en aan. Om de eerste bus te kunnen pakken, en dus als een van de eerste op het park te komen, moet je al om 4 uur bij de bushalte klaarstaan.

Optie 2: De benenwagen

Vanaf Agua Calientes kun je ook lopen naar de entree van het park. De eerste 20 minuten naar de voet van de berg is simpel, maar erna is het vooral flink klimmen en dus een flinke inspanning. In totaal is het ongeveer anderhalf uur lopen. Intensief, maar het geeft wel een bevredigend gevoel wanneer je eindelijk Machu Picchu hebt bereikt. Vroeger was dit ook dé manier om als eerste bij het park te zijn, maar sinds kort is de poort aan de voet van de berg gesloten tot 5 uur en is het onmogelijk om de eerste bus voor te zijn. Mijn advies: pak lekker de bus naar boven en loop naar beneden om alsnog de omgeving te zien.

Machu Picchu (66)

handtekening

12 thoughts on “Peru: Hoe te reizen naar Machu Picchu

 1. Het ziet er weer indrukwekkend uit, jammer dat het weer zo toeristisch geworden is. Lijkt ook dat het vrij hoog licht, dus veel klimmen.

 2. het kost veel moeite om er te komen maar wauw… wat een mooi uitzicht van uit Agua Calientes op Macchu Picchu !!
  En alle foto’s van vorige verhalen zijn ook allemaal prachtig, vooral de aapjes met hun schattige ogen.

 3. Hoi Kim en Dennis,

  Wij willen de bus pakken naar Agua Calientes en vanuit daar naar Machu Picchu reizen. Hoe zit het precies met de entreebewijzen voor Machu Picchu zelf (het park)? Moet je deze ook van te voren aanschaffen, of kunnen die ook daar of in een andere plaats in Peru aangeschaft worden?

  We horen graag van jullie!

  Groeten,
  Guido en Mirthe

  1. Beste Guido,

   Je kunt de kaartjes het beste halen op het officiele kantoor in Cuzco. Dat vonden wij tenminste het makkelijkst! Wil je Huayna Picchu of Wayna Picchu bezoeken (dat zijn twee extra bergen die je kunt beklimmen op het park zelf) dan moet je dit wel ruim van tevoren reserveren omdat daar maar een maximaal aantal mensen per dag op mogen. Wij hebben de extra beklimmingen zelf niet gedaan. Veel plezier!

   Groetjes,
   Kim

 4. Goede tips! Ik zou graag op de goedkoopste manier willen. Dus met de shuttle bus en dan lopen langs het spoor. Nu reis ik alleen en vraag ik mij af of er genoeg mensen zijn die ook op die manier gaan.
  Ik wil namelijk natuurlijk niet in mijn eentje langs het spoor lopen.

  Groetjes,
  Demi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *