Panama: Het indrukwekkende Panama Kanaal

Wanneer je denkt aan Panama denk je automatisch aan het Panama-Kanaal. Dat is niet zonder reden: deze bijzondere en indrukwekkende constructie is niet alleen van grote economische waarde maar heeft al sinds de eerste ideeën om een dergelijk kanaal te bouwen grote invloed gehad op het verloop van de geschiedenis van Panama.

panama city-439

Het kanaal is in totaal 80 kilometer lang en aan beide zijden van de oceaan heb je verschillende sluizen. Met behulp van deze sluizen worden de boten als het ware omhoog en omlaag getild om door te kunnen varen over het binnenlandse meer wat 26 meter boven het zeeniveau ligt. Deze sluizen zijn in totaal 30 meter breed en het is ontzettend indrukwekkend om te zien hoe de boten door deze sluizen heen worden gehaald. Grote vrachtschepen passen er maar net doorheen en worden met behulp van treintjes gestuurd zodat ze niet tegen de kant aan botsen.

Het duurt ongeveer 20 minuten voor een boot door zo’n sluis is, gemiddeld betaald een boot maarliefst €120.000,- om door het Panama kanaal te varen. De boot op onderstaande foto betaalde €143.000,-.

panama city-387

Wij bezoeken de Miraflores Locks en het bijbehorende Miraflores Visitor Center. Dit zijn de bekendste sluizen aan de Pacifische zijde van het Panama Kanaal en daardoor ook makkelijk te bereiken vanuit Panama City. Ze worden druk bezocht door toeristen maar dat feit zou je niet moeten tegenhouden om een bezoek te brengen aan deze sluizen. Het is om te beginnen ontzettend indrukwekkend om te zien! Er is een groot uitkijk platform waar vanuit je in de schaduw rustig kunt kijken naar hoe de sluizen in zijn werk gaan. Daarnaast is er ook een museum en een theater waarbij je alles leert over de geschiedenis van het kanaal.

panama city-389
Een bezoek aan de Miraflores Locks en Miraflores Visitor Center is wat mij betreft een echte aanrader wanneer je een bezoek brengt aan Panama. De entree is €15,- en voor studenten €10,-. Je kunt het beste zorgen dat je er om 9 uur in de ochtend bent omdat tussen 9 en 11 vaak de grote schepen door de sluizen varen. Je kunt de Miraflores Locks bereiken vanuit het centrale busstation (Albrook Terminal) met de Metrobus. Deze bus zet je recht voor de ingang af.

handtekening

6 thoughts on “Panama: Het indrukwekkende Panama Kanaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *