Lake Titikaka: Peru versus Bolivia

Lake Titikaka is het grootste meer van Zuid-Amerika en is daarnaast ook het hoogst gelegen meer ter wereld (3800 meter boven zeeniveau). Het meer ligt tussen Peru en Bolivia en vanuit beide landen zijn er verschillende mogelijkheden om Lake Titikaka te bezoeken. Wij bezochten Lake Titikaka vanuit beide landen en onderzochten vanuit welk land Lake Titikaka het meeste indruk maakt, hieronder de uitslag 😉

Copacabana (6)

Peru
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lake Titikaka aan de kant van Peru zijn de Uros-eilanden, ook wel bekend als de ‘floating islands’. Bijzonder aan deze eilanden is dat zowel de eilanden zelf als de woningen erop geheel van riet zijn gebouwd en als het ware drijven op het water. De Uros-stam woont al sinds jaar en dag op deze eilanden en wonen en leven daar nu nog steeds. Hoewel ze nog veel tradities behouden hebben ze ook veel moderne dingen overgenomen en speelt het toerisme inmiddels een grote rol in de inkomens van deze stam.

Puno (5)

Puno (18)

Om het toerisme zoveel mogelijk te vermijden besluiten wij om vanuit het Peruviaanse stadje Puyo zelfstandig een boot te pakken en de eilanden te verkennen (een retourtje kost omgerekend €2.70). Echter, ongewild beland je dan toch op een soort tour. De boot stop op verschillende plekken waar de bewoners je graag meenemen naar hun eigen marktkraampje, supermarkt of souvenirwinkeltje.

Puno (10)

Hoewel het leven van de Uros-stam inmiddels onlosmakelijk verbonden is met het toerisme zijn de zogenoemde ‘floating islands’ een uniek gezicht en is het bijzonder om kennis te maken met deze inheemse bevolking. Buiten een bezoek aan deze eilanden is er echter weinig reden om in Puyo te verblijven, een vrij ongezellige stad waar weinig te beleven valt. Op naar Bolivia!

Puno (15)

Bolivia
Ondanks de grote hoogte krijgen we bij aankomst in het kleine, recht aan Lake Titikaka gelegen, dorpje Copacabana meteen het echte vakantiegevoel. Het zonnetje schijnt, ons belachelijk goedkope hotel ligt recht aan het strand en biedt een prachtig uitzicht over Lake Titikaka. Daarnaast zijn er genoeg restaurantjes om heerlijk verse trucha (forel) te eten of om een cocktail te drinken tijdens happy hour wat hier de gehele dag lijkt te duren.

Copacabana (29)

Na een heerlijke dag in Copacabana besluiten we om Lake Titikaka weer wat verder te verkennen door een bezoek te brengen aan het eiland Isla del Sol, deze keer niet gemaakt van riet. In een paar uur maken we een wandeling van het noorden naar het zuiden van het eiland en genieten we van de mooie natuur en de prachtige uitzichten op Lake Titikaka. Daarnaast komen we langs mooie kleine dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Copacabana (9)

Copacabana (11)

Copacabana (24)

De winnaar
Een eerlijke en objectieve beslissing is moeilijk te maken omdat beide beide landen een bijzondere kant van Lake Titikaka laten zien. Peru heeft haar unieke ´floating islands´ en Bolivia heeft mooie natuur op het bijzondere Isla del Sol. Voor ons als natuurliefhebbers en liefhebbers van authenticiteit (en laten we eerlijk zijn, ook een beetje van de zon) heeft de Boliviaanse kant gewonnen. Maar wij raden aan het gewoon allebei te bezoeken en het zelf te beoordelen ;). Welke heeft zo op het eerste gezicht jullie voorkeur?

Copacabana (1)

handtekening

5 thoughts on “Lake Titikaka: Peru versus Bolivia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *