Italië: 10 x must see in Rome

Rome, de eeuwige stad. Een bijzondere stad met een prachtige geschiedenis, maar het aantal bezienswaardigheden kan nogal overweldigend zijn. Daarom heb ik even op een rijtje te zijn welke 10 dingen je absoluut niet mag overslaan tijdens je eerste bezoek aan Rome.

1. Colosseum

Het Colosseum behoeft eigenlijk geen introductie. Het is het grootste en meest indrukwekkende amfitheater uit de oudheid en staat symbool voor Rome zoals de Eiffeltoren symbool staat voor Parijs. Daarnaast is het sinds 2007 ook benoemd tot een van de 7 nieuwe wereldwonderen. Het is zeker de moeite waard om de entree te betalen om dit prachtige bouwwerk ook van binnen te bewonderen. Tip: koop de kaarten voor het Colosseum van tevoren online. Daarmee hoef je niet aan te sluiten in de vaak lange rijen. Voor hetzelfde geld kun je trouwens ook een combiticket kopen voor het Forum Romanun en Palatijn, zeker de moeite waard!

 

2. Forum Romanum

Het Forum Romanum was in de oudheid het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Nu bestaat het uit ruïnes van triomfbogen, tempels en basilieken. Lopen door deze prachtige oude straat geeft je een gevoel van hoe het leven er ruim 2000 jaar geleden uit heeft gezien. Erg indrukwekkend en voor mij zonder twijfel een van de hoogtepunten van een bezoek aan Rome.

3. Patheon

Het Patheon is een Romeinse tempel gebouwd in 27 V.C. en in 126 is herbouwd na een grote brand. Het is een van de best bewaard gebleven gebouwen in Rome. Niet alleen van buiten maar ook van binnen. Het wordt nu gebruikt als een Rooms-Katholieke Kerk.

4. Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pieterbasiliek is de katholieke kerk aan het Sint Pieterplein in Vaticaanstad. Zonder twijfel een van de grootste en meest indrukwekkende kerken die je ooit zal bezoeken.

5. Vaticaanstad & de Vaticaanse Musea

Niet alleen bovenvermelde kerk is een bezoek aan Vaticaanstad waard. De stad bestaat onder andere uit een prachtig, indrukwekkend plein en de bijzondere Vaticaanse musea. Dit is een groep musea waar de Vaticaanse kunstschatten te zien zijn, en geloof me: dat zijn er veel! Hoogtepunt is uiteraard de Sixtijnse Kapel met de beroemde fresco’s van Michelangelo.

6. Trastevere

Een schilderachtige wijk aan de oever van de Tiber. Een charmante middeleeuwse wijk vol leuke winkeltjes en heerlijke restaurantjes. Met name in de avond is het enorm gezellig om hier wat te gaan eten of te drinken.

 

7. De Trevifontein

In Rome zijn er oneindig veel prachtige fonteinen, maar de Trevi fontein is zonder twijfel de meest bekende en de allergrootste. Volgens de mythe kom je gegarandeerd nog eens terug naar Rome als je met je ogen gesloten en je rug naar de fontein een muntje in het water gooit terwijl je aan Rome denkt. Het wemelt dan ook dagelijks van de toeristen die dit volop proberen. Ondanks de drukte is de fontein zeker een bezoekje waard. Mocht de mythe nou niet werken: het geld wat in de fontein wordt gegooid wordt in ieder geval weer uitbesteed aan allerlei goede doelen.

8. Piazza Navona

Dit prachtige plein ligt in een van de oudste buurten van Rome en is gebouwd in de eerste eeuw. Centraal op dit mooie plein staat Bernini’s indrukwekkende Vierstromenfontein.

9. Paletijn

Nog meer geschiedenis in deze prachtige stad. Dit is één van de 7 heuvels in Rome en deze heuvel was waarschijnlijk als eerste bewoond. Nu zijn er nog een aantal ruïnes overgebleven en daarnaast heeft het ook een prachtig uitzicht over het Forum Romana en de stad.

10. Spaanse trappen

Deze grote en brede trappen zijn een prachtig kunstwerk en onlangs gerenoveerd. Vóór de renovatie was dit een beroemde ontmoetingsplek, met name voor toeristen, om wat te eten of te drinken. De trappen zijn heropend sinds oktober 2016 en worden sindsdien strenger gecontroleerd. Ze zijn zonder meer de moeite waard om te bewonderen!

 

 

 

2 thoughts on “Italië: 10 x must see in Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *