Ecuador: hiken in de sneeuw op de Cotopaxi Vulkaan

Cotopaxi is met ruim 5800 meter een van de hoogste actieve vulkanen ter wereld. Ondanks dat je vlakbij de evenaar bent zorgt de hoogte ervoor dat de vulkaan vanaf 5000 meter is bedekt door een gletsjer. Het beklimmen van deze prachtige vulkaan stond hoog op ons to-do lijstje, en onlangs hebben we hem eindelijk af kunnen strepen.

 

Er worden vele dagtrips georganiseerd naar Cotopaxi voor rond de 40 dollar, maar voor de helft van de prijs kun je dit gemakkelijk ‘zelf’ doen. Pak vanaf Latatunga of Quito de bus naar Cotopaxi National Park. Je wordt dan bij de snelweg afgezet. Een stukje verderop staan verschillende gidsen met jeeps te wachten die je voor de helft van het geld mee naar het park willen nemen (de daadwerkelijke entree is bijna 10 kilometer verderop en je mag het park niet in zonder gids). Zij brengen je naar het hoogst mogelijke punt bereikbaar met de auto. Vanaf daar begeleiden ze je naar de 5000 meter punt, het begin van de gletsjer. De gletsjer zelf mag je alleen met speciale expedities beklimmen. Dan kom je niet bepaald weg met goede wandelschoenen en een extra muts 😉

Cotopaxi (20)

Met een jeep worden we ongeveer tot de 4000 meter gebracht. Vanaf hier is het tijd om te gaan lopen. Veelal begint de sneeuw pas vanaf de 5000 meter (waar de gletsjer begint ) maar vanwege de storm een aantal dagen eerder begon de laag sneeuw al bij de parkeerplaats. Vanwege de ijskoude wind beginnen we snel aan onze wandeltocht. Ondanks dat de klim zelf maar twee uur zou duren was het een van de zwaarste hikes tot nu toe. De weersomstandigheden maakten het ook niet beter: het begon bij -7 graden maar met de harde en koude wind erbij voelde het nog veel kouder. Sneeuw, hagel en regen kregen we er gratis bij. Tel hierbij nog flink bergop lopen (en vallen) in 30 centimeter sneeuw en wat symptomen van hoogteziekten (kortademig, duizelig, misselijk om er maar een paar te noemen) bij op en je hebt wat je kunt noemen een uitdagende hike te pakken. Ik moest en zou toch echter dat 5000 meter punt halen en na twee uur zwoegen was het dan zover: we waren op het hoogste punt ooit tot nu toe! Een mooie mijlpaal die we kunnen afstrepen van de bucketlist. Het was een geweldig gevoel en het was de klim 100% waard!

handtekening

4 thoughts on “Ecuador: hiken in de sneeuw op de Cotopaxi Vulkaan

  1. Hallo Kim en Dennis,
    Wat een bijzonder avontuur hebben julie beleefd! And…….you survived!
    Congratulations! Keep up your special spirit! Thank you for sharing, I enjoyed it
    and had to laugh.Loving greetings!

    1. Dankjewel, het was inderdaad heel bijzonder! We hebben nog een aantal flinke hikes op de planning staan dus we zijn erg benieuwd hoe die zullen gaan 🙂 x

  2. Goed van jullie, om ook een zware tocht te gaan doen, heel anders met de sneeuw en de kou, zo zien jullie veel verschillende vulkanen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *