De ups and downs van reizen als koppel

Afgelopen week waren we precies 6 maanden op reis en hebben we jullie even kort samengevat hoe deze reis tot nu toe bevallen is. De meest gestelde vraag hebben we eigenlijk nog niet beantwoord: hoe is het nu om te reizen als koppel? Vandaag alle voor- en nadelen om te reizen als stel!

De downs:

1. Privacy heeft geen betekenis meer.
Natuurlijk, als je een vaste relatie hebt en je gaat samen op reis dan zul je elkaar vast goed kennen. Maar eenmaal op reis worden ook de allerlaatste grenzen van privacy weggevaagd. Wanneer je allebei tegelijk voedselvergiftiging hebt in een kleine hotelkamer met een wc zonder deur, dan zijn alle vormen van pricacy voorgoed van tafel.

2. Je kent al elkaars verhalen.
Wanneer je 24/7 bij elkaar bent maak je natuurlijk veel hetzelfde mee, daarnaast is er meer dan genoeg tijd om werkelijk ALLE verhalen die je maar kunt bedenken te vertellen. Hartstikke fijn dat je hier eindelijk eens de tijd voor hebt, maar op lange termijn begint dit ook wel consequenties te krijgen. Soms ben je gewoon even helemaal uitgekletst. Dat is heel bijzonder voor mijn doen ;).

3. Je wilt niet altijd hetzelfde
Hoewel we over de globale reisplannen wel op een rij zitten willen we niet altijd precies hetzelfde. Nu is het prima om af en toe wat apart te doen, maar soms moeten er toch ook wat compromissen gesloten worden.

Manuel Antonio (11)

De ups:

1. Het is goedkoper
Laten we beginnen met het meest praktische voordeel: het is een stuk goedkoper om als koppel te reizen dan als twee individuen. Samen één groot bord eten bestellen, over korting onderhandelen omdat je met twee personen bent en goedkopere hotelkamers. Al met al scheelt het een hoop geld.

2. Je kunt als geen ander samenwerken
Wanneer we kamperen hebben we precies 30 minuten nodig om alles af te breken en in te pakken, we weten allebei precies wie wat doet, ook tassen inpakken doen we als een geoliede machine. Ditzelfde geldt voor een hoop andere dingen, handig!

3. Je leert elkaar écht kennen
Ik gaf al aan dat een minpunt is dat privacy op een lange reis niet meer bestaat. Dit betekent aan de andere kant ook dat je elkaar als geen ander leert kennen. Vaak hoeven we niet eens uit te spreken om van elkaar te weten waar we wel of geen zin in hebben of hoe we ons voelen. Erg fijn om iemand bij je hebben die precies weet hoe je in elkaar steekt of waar je behoefte aan hebt.

Sant Cruz Trek-482

4. Er is altijd iemand om voor je te zorgen
Nu is ‘voor elkaar zorgen’ natuurlijk absoluut niet altijd nodig. Maar als een van ons zijn of haar dag niet heeft, slecht heeft geslapen of een beetje ziek is, dan is het hartstikke fijn dat de ander even het een en ander kan regelen, of gewoon een knuffel kan geven.

5. Je deelt alle mooie en bijzondere momenten met degene van wie je houdt
Van begin tot het einde, van de planning tot het boeken, alle mooie momenten en alle vervelende momenten, alles delen we samen en dat is heel bijzonder.

We zijn in ieder geval na 6 maanden reizen nog steeds erg blij met elkaar en erg blij dat we deze mooie reis samen delen. Het ziet er in ieder geval niet naar uit dat we single terugkomen van deze reis ;).

handtekening

16 thoughts on “De ups and downs van reizen als koppel

 1. Superleuk om steeds iets van jullie te lezen! Ik ben inmiddels al weer even terug, maar duik met jullie weer even het avontuur in. Leuk ook dit onderwerp, jullie zijn een leuk stel! Geniet volop van de rest van jullie trip, xx

  1. Wat lief, dankjewel! We hebben ook echt veel leuke herinneringen aan El Salvador, als we allemaal in Nederland zijn wordt het hoog tijd voor een Reunie 😉

 2. Wat super mooi geschreven. Overigens heel herkenbaar. Ook na 3 maanden hoor; ) goed om te lezen dat t zo goed gaat. Wat komen er prachtige fotos voorbij. Geniet. Hier is alles gewoon gewoon…werken poetsen en genieten van t Nederlandse landschap. Enjoy every moment!!! Wij genieten mee.

  Veel liefs Jaimy en Luuk

  1. Dankjewel, wat lief en leuk om van jullie te horen! Inderdaad, ook na twee maanden hadden wij dit allemaal al ontdekt, toch fijn dat het bij ons goed gaat en bij jullie ook is goed gegaan 😉 Liefs

 3. Alleen reizen is soms heerlijk, maar als je ziek bent is het toch wel heel fijn dat iemand je haar omhoog houdt en voor je zorgt. 🙂 Ik zeg trouwens altijd tegen iedereen die wil gaan samenwonen: eerst samen gaan reizen, als je dat aankan, kun je samenwonen ongetwijfeld ook aan! 😉

 4. Ik ben al meerdere keren met mijn man langer op reis geweest en herken diverse dingen uit je verhaal. Ik vind het nog steeds geweldig om met hem op reis te gaan maar soms heb je echt een beetje eigen ruimte nodig. Zo gaat mijn man geregeld alleen duiken en toen hij 3 dagen last van zijn oog had ging ik “gewoon” solo met de brommer op pad om dan tussendoor wel samen even ergens te lunchen. k vind het persoonlijk juist ook wel heerlijk om heel veel samen te doen maar dat kan nietbiedereen, ik heb genoeg voorbeelden gezien van stelletjes die dit niet redden en waarvoor 2 weken vakantie al bijna een verzoeking is. Geniet van elkaar en alle mooie plekken waar jullie komen!

  1. Inderdaad, als je lang samen kan reizen en dit gaat gewoon goed dan weet je in ieder geval ook zeker dat je relatie goed zit! Wij doen ook af en toe even dingen apart (of om preciezer te zijn: Dennis doet af en toe dingen alleen terwijl ik lekker een boekje ga lezen ;)) en dat is ook echt prima!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *