Must do: de hoogtepunten van El Salvador

El Salvador, het land waar wij onverwacht ons hart aan hebben verloren. Een land wat in eerste instantie niet op onze planning stond, maar hoe minder mensen er naartoe gingen, hoe meer het ons trok: het avontuur riep! Wat zijn we blij met deze keuze, El Salvador heeft ons op vele manieren verrast en staat zeker in de top 3 van favoriete landen die wij ooit hebben bezocht. Dit waren volgens ons de hoogtepunten:

1. Surfers paradise: El Tunco

El Tunco (17)

Een van de bekendste stranden in El Salvador is El Tunco. De hoge golven hier zorgen ervoor dat surfers over de hele wereld hier naartoe komen om een golf te pakken. Om een duidelijk sfeerbeeld te creëren is het volgende feit van groot belang: het is in El Tunco echt te heet om te functioneren. Ik lig zoveel mogelijk in een hangmat, in de schaduw, in de wind, met een 3 liter fles water binnen handbereik en nog zweet ik me een ongeluk. Dennis voelt zich wat minder geteisterd door de hitte dus hij heeft me gelukkig nog kunnen motiveren om af en toe die hangmat uit te komen. Gelukkig maar, want El Tunco is een prachtig piepklein surfersdorpje met een leuke sfeer. Daarnaast maakt het vulkanische zwarte zand dit mooie en bijzonder strand. Ik zie verdacht veel té bruine, té gespierde mannen met highlights in hun haar (!) en een surfbord onder hun arm en zie maar verdacht weinig mannen die daadwerkelijk surfen. Naast het genieten van het mooie strand en het zwembad bij ons hotel maken we met een gezellig groepje Nederlanders (je komt ze op de gekste plekken tegen) een dagje een uitstapje naar een mooi riviertje met wat watervallen. Na een gezellige dag besluiten we om gezamenlijk verder te reizen naar Santa Ana om Parque National Los Volcanos te bezoeken.

2. Parque National Los Volcanos

Santa Ana (20)

Het beste in een woord te omschrijven: wouw! Parque National los Volcanos is een nationaal park in het westen van El Salvador bestaande uit drie vulkanen en een meer. Wij beklimmen de prachtige en indrukwekkende vulkaan Santa Ana en dit is zonder twijfel het hoogtepunt van onze reis tot nu toe. Lees hier meer.

3. Ruta de Las Flores

juayua (4)

Ruta de Las Flores is een naam van een regio in El Salvador die bekend staat om haar vele wilde bloemen en mooie kleurrijke koloniale dorpjes. Wij verblijven een paar dagen in Juayua, genieten van de schoonheid van dit dorpje en bezoeken een aantal prachtige dorpjes in de omgeving. Juayua zelf heeft elk weekend een grote foodmarket vol met kraampjes waar ze allerlei lekkere gerechten verkopen. De markt zelf is niet heel groot, maar de gezelligheid daarentegen wel. Er zijn muzikanten, verschillende marktjes en veel vrolijke (en dronken) bezoekers. In de avond genieten we van een leuk concert in het hotel samen met een ander Belgisch stel die toevallig vrijwel dezelfde route reizen. Van de andere dorpjes die wij bezoeken is Ataco toch wel onze favoriet: een klein, schilderachtig en authentiek dorpje vol met prachtige muurschilderingen.

juayua (6)

juayua (30)

4. Park Nacional El Imposible

Via verschillende bussen komen wij in het afgelegen dorpje Tacuba terecht. In dit dorpje is werkelijk he-le-maal niets te doen en er is maar een klein hostel. Waarom we hier zijn? Om het nog meer afgelegen nationale Park El Imposible te bezoeken. Het hotel wat wij bezoeken, Hostel Mama y Papa is van twee lieve oudere mensen die ons zo vertroetelen dat het voelt alsof we bij onze opa en oma op bezoek zijn. Vanuit dit hostel kan je ook vervoer en gidsen regelen om een bezoek te brengen aan El Impossible. Wij besluiten de 7 watervallen route te gaan lopen en hebben alweer een fantastische dag. Lees hier meer over ons avontuur in El Impossible.

5. De lokale bevolking

juayua (46)

In Guatemala was ik ook onder de indruk van hoe aardig de mensen waren, en hier in El Salvador ben ik dat des te meer. Zodra we ook maar even om ons heen keken vroegen mensen of ze ons ergens mee konden helpen. Verschillende mensen zijn met ons meegelopen om een bepaalde plek aan te wijzen of te laten zien welke bus we moeten pakken. Zo aardig, geduldig en behulpzaam, daar kunnen wij in Nederland nog wat van leren! Daarnaast ook hier weer overal: honden, puppy’s, katten, kittens, kippen, een grote gezellige dierenbende.

Dit vonden wij minder leuk:

Hoe dol we ook zijn op El Salvador, een belangrijk aspect vonden we duidelijk niet leuk: afval. Het lijkt hier cultureel geaccepteerd te zijn om je afval gewoon op straat of langs de weg te gooien. Daarnaast wordt overal veel te veel plastic gebruikt. Echt jammer dat mensen hun eigen omgeving niet voldoende waarderen en zich niet bewust zijn van duurzaamheid. Hopelijk verandert deze mentaliteit snel!

handtekening

4 thoughts on “Must do: de hoogtepunten van El Salvador

  1. Wat hebben jullie het toch geweldig daar. Kippenvel loopt over mijn lijf als ik die prachtige verhalen en ervaringen van jullie lees. Den,je hebt weer geweldige foto’s gemaakt zoals gewoonlijk en Kim je verhalen zijn fantastische.

    Ik kijk uit naar het volgende verslag.
    Xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *