Cocaïne in Colombia

Colombia staat voor velen vaak bekend om twee dingen: cocaïne en koffie. Colombia is uiteraard veel meer dan dat, maar dat maakt het niet minder interessant om meer te weten te komen over beide. Vandaag alles wat ik heb geleerd over cocaïne tijdens de interessante Pablo Escobar tour in Medellin.

Medellin is een prachtige en levendige stad gelegen in een mooie vallei. Het klimaat is perfect (met het hele jaar door 25 graden wordt het ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd) en er is meer dan genoeg te doen. Toch is het toerisme pas in het laatste decennium opgekomen en tot halverwege de jaren 90 kwam je hier enkel als je levensmoe was. Medellin was het toneel van een van de grootste drugskartels ter wereld en het centrum van de oorlog en het geweld tussen verschillende kartels. Symbool voor deze periode is Pablo Escobar.

pablo-escobar-pic-rex-image-2-138195336Bron

Pablo Escobar
Tijdens de Pablo Escobar tour leer je alles over het leven (en dood) van Colombia’s meest beruchte drugsbaron. In 1970 belande hij in de cocaïne handel en samen met andere criminelen vormde hij het Medellin-kartel. Hij bezat uiteindelijk ruim 80% van de handel in cocaïne dat onder andere naar de Verenigde Staten werd gesmokkeld. Hij was ongelofelijk rijk en was door onder andere Forbes Magazine benoemd tot één van de 10 rijkste mensen ter wereld. Hij gaf veel aan de armen om zichzelf populair te maken, wat ook lukte (hij heeft zelfs een korte politieke carrière gehad), maar hij is direct en indirect verantwoordelijk voor de moord op vele politici, journalisten, politieagenten en andere mensen. Zijn rijkdom en macht was ongekend en dit leverde veel bijzondere anekdotes op uit zijn controversiële leven. Een aantal voorbeelden:
– In een huis op het platteland creëerde hij zijn eigen persoonlijke dierentuin. Toen dit huis werd ontruimt werden een aantal nijlpaarden achtergelaten omdat ze te zwaar waren om te vervoeren. Men ging er vanuit dat zij zonder verzorging en in dit klimaat snel zouden sterven. In plaats daarvan plantten deze dieren zich voort. Zo is Escobar verantwoordelijk voor een kleine populatie nijlpaarden in Colombia.
– Tijdens deze ontruiming werden twee zebra’s in de dierentuin in Medellin geplaatst. Uit wraak liet Escobar deze zebra’s stelen, er werden twee zwart-wit geverfde ezels op dezelfde plaats in de dierentuin gezet. Daarnaast werden er honderden kippen in de dierentuin geplaatst zodat deze de hele dierentuin vol zouden poepen. Een typisch voorbeeld van wat voor bizarre dingen je voor elkaar kan krijgen met ongekende macht en rijkdom.
– Op een bepaald moment reikte hij een beloning uit aan iedereen die een politie agent zou neerschieten.
– Doordat veel executies in die periode werden gedaan door twee mannen op een motor is het nu in Colombia wettelijk verboden om met een man achterop de motor te rijden.
In 1993 is hij neergeschoten op het dak van een klein huis in Medellin, een van de gebouwen waar je langskomt tijdens de tour.

Medellin (52)

Cocaïne in Colombia
Naast alle bizarre verhalen over het leven van Pablo Escobar wordt ons ook veel verteld over de huidige cocaïne productie en cocaïne smokkel. Vandaag de dag is het misschien minder publiekelijk dan in de jaren 90. Maar in bepaalde wijken vallen nog steeds dagelijks doden en worden vele mensenlevens negatief beïnvloed door de productie en smokkel van cocaïne. Ook worden de praktijken voor smokkel steeds meer luguber, een recente manier van smokkel is door de cocaïne in babylijkjes te stoppen en dan te vervoeren. Het gebruik van cocaïne in Colombia of waar dan ook ter wereld sponsort direct de illegale productie en smokkel van cocaïne en alle bijbehorende verschrikkingen. Hopelijk wordt men zich daar, ook in Nederland, meer bewust van!

PaisaRoad
Wij hebben deze tour geboekt bij de organisatie genaamd PaisaRoad voor omgerekend €14,-. De tour was heel informatief en interessant en verteld alles op een eerlijke manier. Veel tours zijn (mede)georganiseerd door famillieleden van Escobar en daarbij wordt Escobar vaak nogal vereerd, iets waar Colombianen niet blij mee zijn. Zij hebben namelijk vooral negatieve herinneringen aan deze periode. Daarnaast hopen Colombianen dat de wereld gaat beseffen dat Colombia meer is dan cocaïne. Paisa Tours vindt tussen de interesse van toeristen en de belangen van de locals een prima verhouding, ik zou deze organisatie dan ook zeker aanraden!

handtekening

5 thoughts on “Cocaïne in Colombia

  1. En iedere keer kijk ik weer uit naar een nieuw verhaal en nieuwe foto s……
    Even weg dromen….even een voor mezelf momentje….
    Carpe diem

  2. Een donkere geschiedenis van het land. Gelukkig is Medellín hedendaags een stuk beter. Overigens is in het hele land cocaine zeer makkelijk te verkrijgen en veel jongeren gebruiken het ook regelmatig tijdens het feesten. Helaas komen er daardoor ook nog steeds veel verslaafden bij die vervolgens als zwerfer op straat belanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *