Must see: de Santa Ana Vulkaan, El Salvador

Op mijn bucketlist stond al heel lang het beklimmen van een actieve vulkaan en onlangs is dit eindelijk in vervulling gekomen! Vanuit Santa Ana, El Salvador bezochten wij  Parque Nacional Los Volcanos, een nationaal park bestaande uit drie vulkanen en een ontzettend groot meer. Wij besluiten om de hoogste vulkaan, Santa Ana te beklimmen.

Santa Ana-18

Vulkaan Santa Ana is een actieve vulkaan die in 2005 voor het laatst is uitgebarsten. De tocht naar de top duurt ruim twee uur maar is niet al te zwaar. Elke dag om 11 uur vertrekt er een gids samen met politiebegeleiding zodat je samen met hen en andere reizigers de tocht veilig kan lopen. Zowel de gids als de agenten zijn erg aardig en bereid al je vragen over de omgeving te beantwoorden. Vlak voor we beginnen aan de tocht vertellen de agenten dat we wel een ‘beetje’ op moeten passen op slangen, er is onlangs iemand overleden omdat diegene op een giftige slang was gaan staan en was gebeten. Dit fijne wist-je-datje was voor mij en vele andere genoeg om serieus te overwegen gewoon weer om te draaien, maar de agenten verzekerden ons ervan dat wij met stevige schoenen en goede begeleiding heus wel veilig waren. Fijn. Nog geen driehonderd meter verderop wijst een van de agenten naar een slang en verteld me enthousiast dat dit een van die giftige slangen is. Terwijl hij dat verteld kijkt hij erbij alsof hij verteld dat er geldbomen groeien op de plek waarnaar hij wijst. De agent en ik verschillen duidelijk van meningen over dingen waar je enthousiast over zou moeten zijn en dingen waar je hard weg van zou moeten rennen.

Santa Ana-29

Santa Ana-30

Santa Ana-33

Na een uurtje lopen waren de slangen vergeten en genoten we van de prachtige uitzichten vanaf de vulkaan op het natuurpark en de andere vulkanen. Wanneer we bijna bij de top zijn veranderd het groene landschap in opgedroogd lava, we lopen inmiddels midden in de wolken en dit alles maakt het een onwerkelijk uitzicht, alsof we over een maanlandschap lopen. Terwijl we ons verbazen over deze plotselinge en prachtige verandering horen we de mensen die voorop lopen juichen en schreeuwen. Zij hebben de top bereikt en zijn blijkbaar onder de indruk van wat ze zien. Met kriebels in onze buik lopen wij de laatste meters en wanneer wij de top bereiken juichen we vrolijk mee. Het is een prachtig en bizar beeld. In het midden van de krater ligt een groot azuurblauw meer waarin het water aan het borrelen en sissen is, het zwavel slaat meteen op je adem en de omgeving is onbeschrijfelijk.

Santa Ana-34

Santa Ana-81

Santa Ana-85

Santa Ana-115

Deze prachtige tocht is zonder twijfel het hoogtepunt van onze reis tot nu toe. Vreemd genoeg wordt deze vulkaan echter weinig gepromoot en zijn er ook vrijwel geen toeristen die deze wonderlijke plek bezoeken. De kosten voor een bezoek aan dit prachtige stukje natuur kost ook vrijwel niets. We betalen $3,- entree per persoon, $2,- voor de begeleiding en daarnaast moet je halverwege $1,- betalen om een stuk land over te steken. In totaal dus $12,- voor ons samen voor deze prachtige wandeling Ongelofelijk!

handtekening

7 thoughts on “Must see: de Santa Ana Vulkaan, El Salvador

 1. en weer bedankt voor een geweldig mooie foto voor mijn bureaubladachtergrond.
  ziet er weer spectaculair uit ! genieten !!

 2. Wel eng hoor van die slangen ik denk dat ik terug ging maar dan ik al dat moois gemist Dennis gave foto,s Gr uit Oss

 3. Kim en Dennis, ik heb intents genoten van jullie unieke prachtige natuurijke reis, wat zijn de foto’s bewonderingswaardig, daar word je stil van, en Kim zoals jij je blog schrijft, dan beleef ik jullie reis!!
  Ga door met genieten pioniers!
  ( je mam is bijzonder voor mij in veel opzichten!)

  1. Wat lief en leuk dat je ons zo volgt! Mijn moeder had al verteld dat u onze verhalen las :). Bedankt voor je bericht en hopelijk vind je onze toekomstige verhalen net zo leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *