Argentinië: Staren naar gletsjer Perito Moreno

Nationaal Park Los Glaciares is een nationaal park in het zuiden van Argentinië bestaande uit prachtige landschappen, grote gletsjers en ontelbaar veel kleine meren. Je kunt dit park zowel vanuit de noordkant als vanuit de zuidkant bezoeken. Wij bezoeken het park aan beide kanten en vertellen je vandaag over ons bezoek aan dit park aan de zuidkant. Deze kant van het park bezoek je maar om één reden: de gigantische gletsjers.

El Calafate-133

Vanuit het dorpje El Calafate zijn er verschillende mogelijkheden om verschillende gletsjers te bezoeken. Omdat dit dorpje enorm veel bezocht wordt door toeristen die de nabijliggende gletsjers komen bewonderen zijn alle prijzen hier zo’n beetje het dubbele vergeleken met de rest van Argentinië. We zijn met vier personen en beseffen al snel dat een dag een auto huren goedkoper is dan een bus van en naar het park (een retour kost omgerekend tussen de €35 en €40 en een auto huren kost ongeveer €100 per dag). We gaan daarom in alle vroegte richting het park om de grootste en meest indrukwekkende gletsjer te bewonderen: Perito Moreno.

El Calafate-92

Via verschillende platforms kun je deze indrukwekkende gletsjer van alle kanten bewonderen. Waar je ook staat, het is een indrukwekkend gezicht. Het ijs ruim 60 meter dik, 30 kilometer lang en 5 kilometer breed. Maar het is niet slechts de grootte die deze gletsjer zo indrukwekkend maakt. Hoewel de meeste gletsjers in de wereld aan het krimpen zijn, is deze gletsjer een van de weinige die als ‘stabiel’ wordt aangeduid. Dit houdt onder andere in dat de gletsjer dagelijks zo’n twee meter naar voren schuift wat ervoor zorgt dat er vaak grote stukken ijs (soms zo groot als een flatgebouw) vanaf de gletsjer het water in storten. Ook wij hebben een paar flinke stukken het water zien vallen, een prachtig en bijzonder gezicht wat met niets te vergelijken valt. Al even indrukwekkend is de enorme herrie die het maakt wanneer een stuk ijs in het water stort. Op de boot die je rechts op bovenstaande foto ziet, zitten ruim 80 personen. Zo is goed te zien hoe groot de gletsjer is.

El Calafate-110

El Calafate-100

Dankzij het feit dat wij een huurauto hebben zijn wij in het park zodra het opengaat (om 8 uur in de ochtend) en kunnen we een paar uur de prachtige gletsjer in alle rust bewonderen voor de hordes toeristen arriveren. Deze rust alleen al is het 100% waard om een auto te huren en zo de drukte te vermijden. Na een bijzondere dag is het tijd om af te reizen naar El Chaltén, waar vandaan je de noordkant van het park kan bezoeken. Hierover in de volgende blogpost meer.

handtekening

6 thoughts on “Argentinië: Staren naar gletsjer Perito Moreno

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *